Zamieszczone przez daneczek76
Filtr kabinowy - "zwykły" vs "z aktywnym węgl
Zwiń
X
-
w ASO trzeba się upomnieć - wymieniają chyba co dryga wymianę rozrząduTagi: Brak
-
Witajcie,
Jaka jest realna korzyść z zastosowania filtra kabinowego z aktywnym węglem. Te standardowe są sporo tańsze. Jakie są Wasze opinie w tym temacie?
-
że, przez 3 miech od założenia nie będzie ci śmierdziało w kabinie spalinami z auta poprzedzającego ciebie w korku, potem to mija a na jego miejsce przychodzi złość po kiego h..a wydałem tyle kasy jak i tak zaczyna czuć te wszystkie dziwne zapachy.Zamieszczone przez mariusz8Jaka jest realna korzyść z zastosowania filtra kabinowego z aktywnym węglem.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
Zamieszczone przez loruże, przez 3 miech od założenia nie będzie ci śmierdziało w kabinie spalinami z auta poprzedzającego ciebie w korku, potem to mija a na jego miejsce przychodzi złość po kiego h..a wydałem tyle kasy jak i tak zaczyna czuć te wszystkie dziwne zapachy.Zamieszczone przez mariusz8Jaka jest realna korzyść z zastosowania filtra kabinowego z aktywnym węglem.
Ładnie to ująłeś loru:twisted: mała czarna :twisted:
Komentarz
-
Głównym zadaniem węgla aktywnego na filtrze kabinowym jest absorbcja wszelkich drobin organicznych (pyłki kwiatowe , zarodniki grzybów itd) , które osiadając i rozwijając się na wilgotnym zwykle parowniku są powodem dziwnych zapachów z klimy .Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
loru, faktycznie ująłeś to bardzo ładnie. Jestem tylko zaskoczony, że w Twoim przypadku działało to aż 3 miechy. Ja tam po miesiącu już sie zastanawiałem nad sensownością tegoż wydatku
If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
Sorry, troszkę pomędrkuję:
Poprawka adsorpcja- różnica jest zasadnicza- adsorpcja- to na powierzchni, absorpcja wewnątrz.Zamieszczone przez vazGłównym zadaniem węgla aktywnego na filtrze kabinowym jest absorbcja
Miałoby to rację bytu, gdyby węgiel aktywny nie chłonął także wody. Tam też zarodniki pleśni i pyłki mają szansę się rozwijać.Zamieszczone przez vazktóre osiadając i rozwijając się na wilgotnym zwykle parowniku są powodem dziwnych zapachów z klimy .
Głównym zadaniem filtra z węglem aktywnym jest bardziej efektywne wyłapywanie drobnych zanieczyszczeń z powietrza. Jak dobrze pamiętam 1 g węgla aktywnego ma powierzchnię ok. 100 m2 (przez to, że jest porowaty). I tak to ma działać.It doesn't matter what we're losing
It only matters what we're going to find!
Komentarz
-
Komentarz
-
od 500 do 2500 m2/gZamieszczone przez tomil1 g węgla aktywnego ma powierzchnię ok. 100 m2O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
No dobra, źle pamiętałem :wink: .Zamieszczone przez loruod 500 do 2500 m2/g
[ Dodano: Wto 09 Lis, 10 10:18 ]
Sam musisz zdecydować, czy różnica w cenie jest duża- moim zdaniem nie ma o co kopii kruszyć i po prostu wziąć ciutkę droższy a lepiej filtrujący powietrze. To czy będzie lepiej chłonąć zapachy- przecież od tego jest obieg zamknięty.Zamieszczone przez Lucky24Ja też zamierzam wymienic filtr kabinowy i nie wiem czy jest sens kupować z aktywnym węglem?It doesn't matter what we're losing
It only matters what we're going to find!
Komentarz
-
Poprawka adsorpcja- różnica jest zasadnicza- adsorpcja- to na powierzchni, absorpcja wewnątrz.
słusznie ale wiadomo o co chodzi :idea:
które osiadając i rozwijając się na wilgotnym zwykle parowniku są powodem dziwnych zapachów z klimy
Miałoby to rację bytu, gdyby węgiel aktywny nie chłonął także wody. Tam też zarodniki pleśni i pyłki mają szansę się rozwijać.
węgiel aktywny nie jest higroskopijny :idea: a co za tym idzie filtr węglowy ani w czasie przechowywania ani w czasie użycia sam z siebie nie stanie się wilgotny .
Głównym zadaniem filtra z węglem aktywnym jest bardziej efektywne wyłapywanie drobnych zanieczyszczeń z powietrza. Jak dobrze pamiętam 1 g węgla aktywnego ma powierzchnię ok. 100 m2 (przez to, że jest porowaty). I tak to ma działać.[/quote]
to napisałem wcześniej ; zanieczyszczenia mają zatrzymywać się na filtrze a nie na wilgotnym parowniku . Dlatego większość producentów zaleca stosowanie filtrów węglowych do samochodów z klimatyzacją :idea:Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
Ja na wakacje zakładałem filtr węglowy tylko dlatego że cena była o 8 zł większa i chciałem sam przekonać się jaka jest różnica . Po za ceną różnicy nie zauważyłem , wszystkie aromaty
z zewnątrz tak czy tak były w środku natomiast jedno co u mnie wystąpiło to jak temperatura zewnętrzna obecnie spadła zaczęły mi strasznie parować szyby . Wymieniłem teraz już na zwykły filtr
8 zł w kieszeni szyby nie parują
Komentarz
-
Filtr węglowy to papierowy filtr z napylonym węglem aktywnym. Chłonie wilgoć tak samo jak zwykły filtr.Zamieszczone przez vazwęgiel aktywny nie jest higroskopijny :idea: a co za tym idzie filtr węglowy ani w czasie przechowywania ani w czasie użycia sam z siebie nie stanie się wilgotny .
Kiedyś próbowałem, poza ceną nie widać różnicy.
Komentarz
-
co ciekawe - jak miałem O1 tak właśnie było
po zmianie na OII wszystko jest OK - filtr węglowy sprawdza się dobrzebyła O1 1,6 102 KM
była O1 1,9 TDI 90 KM
była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
był Citroen Berlingo 1,6 HDI
jest Ford Tourneo Courier
Komentarz
-
polecam filtr KABINOWY ,CORTECO bylem pod wrazeniem jadac tu itam po edynburgu latem wszedzie bylo widac dymek z bbq(grilla) a w skodzie ani jednego niepzryjamnego zapachu , poza tym , czylem sie jak w mercedesie w 124) taki fajny zapach tego filtra
ponizej link jak samemu wymienc filtr w octavi mk1 pozo :wink:
prawidłowa odległość ,mniejsza od większej
Komentarz
-
Tak, ale o ile się nie mylę, to węgiel ogranicza rozwój całego tego syfu, który się tam zalęga.Zamieszczone przez krzysnChłonie wilgoć tak samo jak zwykły filtr.
U mnie z węglowego później zaczyna śmierdzieć szmatą. A i mam wrażenie, że jednak wyłapuje coś ze spalin fordów, bo mniej mnie oczy szczypią jak za TDCI jadę :szeroki_usmiechZobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Komentarz
-
:haha: co prawda to prawda...Zamieszczone przez zwolinA i mam wrażenie, że jednak wyłapuje coś ze spalin fordów, bo mniej mnie oczy szczypią jak za TDCI jadęCzasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie...

Komentarz
-
Filtr z węglem aktywnym
Panowie, z mojego własnego doświadczenie i wypróbowaniu obu wersji polecam Wam ten z węglem aktywnym. Nie przepuszcza zapachów, zanieczyszczeń, różnica w cenie jest niewielka - jestem bardzo zadowolona. Polecam filterpol, bodim, qfiltr.
Pozdrawiam.
Komentarz
-
To tez zalezne jest czy auto posiada klime, bo jesli posiada to tylko filtr z weglem aktywnym
odradzam standardowy
Komentarz
-
Klima-tylko z węglem, bez klimy niby nie ma sensu,ale różnica w cenie jest tak mała, że ja bym kupował też z węglem
Komentarz
-
Jestem tego samego zdania kupiłem filtrona z węglem i porażka nawet nie minął miesiąc i jestem pewien że zapachy bardziej wyczuwalneZamieszczone przez PiratkaZamieszczone przez loruże, przez 3 miech od założenia nie będzie ci śmierdziało w kabinie spalinami z auta poprzedzającego ciebie w korku, potem to mija a na jego miejsce przychodzi złość po kiego h..a wydałem tyle kasy jak i tak zaczyna czuć te wszystkie dziwne zapachy.Zamieszczone przez mariusz8Jaka jest realna korzyść z zastosowania filtra kabinowego z aktywnym węglem.
Ładnie to ująłeś lorujakby co posiadam kabel vag
Komentarz
-
pablokinah, Filtrony są ponoć kiepskiej jakości-Tak słyszałem. Ja co 15kkm Knecht z węglem i jest gitara,choć po wymianie jest duża różnica, ale to przecież standard-filtr to nie perpetum mobile ;-) i musi te zapach "złapać". No i co 15kkm warto przeczyścić układ wentylacyjny-preparatów jest mnóstwo.
Komentarz
-
O neutralizacji toksyn nikt nie wspomina. To najistotniejsza zaleta 8)Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył
Jeżdżę w blasku
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092
Komentarz
-
NIE kupuj tego zamiennika. Miałem i już nigdy nie zastosuje zamiennika. Zatyka sie bardzo szybko.
Komentarz
-
@UP
Tylko jedno ale ostatnio kupowałem komplecik w ASO i kabinowy, oleju i powietrza były Filtrona :P
Komentarz
Komentarz